Тобто похідна складеної функції дорівнює добутку похідної заданої функції по проміжному аргументу на похідну цього аргументу по незалежній змінній.
Таблиця похідних.
(u = u(x), v=v(x), – диференційовні функції від x)
1. ;
2.;
3. .
4..
5. .
6. .
7..
8. .
9. .
10. .
11. .
12. .
13..
14..
Приклад. Знайти похідні функцій:
1) ; 2)
; 3)
;
4) y = (1 + sin3 5x)2; 5) ; 6)
.
Розв’язання. Використовуючи таблицю похідних, дістанемо:
1)
;
2)
;
3)
;
4)
;
5)
;
6)
.
Похідна степенево-показникової функції(формула Лейбніца-Бернуллі).
Степенево-показниковою функцією називають функцію, у якої і основа, і показник є змінні, тобто функцію y(x) = u(x)v(x), (u(x) > 0).
Для виведення формули її похідної прологарифмуємо обидві частини рівності y = uv. Маємо: ln |y| = vln u, (u > 0).
Тоді
;
;
;
;
.
Отже, маємо формулу
,
за якою похідна степенево-показникової функції дорівнює сумі похідних: степеневої функції (якщо v(x) вважати сталою) та показникової функції (u(x) вважається сталою).
Об’єднуючи встановлені формули та правила диференціювання, дістанемо таблицю похідних, за допомогою якої і знаходять похідні елементарних функцій.
Диференціювання неявних і параметрично заданих функцій. Рівняння дотичної і до кривої
1. Диференціювання неявно заданих функцій
Нехай функція y = y(x) задана неявно рівнянням F(x, y) = 0. Для знаходження похідної цієї функції потрібно продиференціювати обидві частини заданого рівняння по x, вважаючи y функцією від x, а потім з одержаної рівності виразити
.
Приклад. Знайти , якщо y(x) визначається рівнянням:
1) x2 + y2 = R2; 2) y = cos (x + y).
Розв’язання. 1) Знайдемо похідну по аргументу x від обох частин заданого рівняння. Дістанемо
; 2x + 2y·
= 0; x + y·
= 0
і виразимо з останньої рівності:
.
2) Аналогічно маємо:
;
;
;
;
;
.
З наведених прикладів бачимо, що похідна неявної функції виражається через незалежну змінну і саму функцію. Тому для обчислення значення похідної неявної функції при деякому значенні аргументу x = x0 потрібно знати і значення самої функції в точці x0.
2. Диференціювання параметрично заданих функцій
Нехай функція y = y(x) задана параметрично рівняннями
x = x(t), y = y(t) (T0 £ t £ T1), (1)
де x(t), y(t) – диференційовні функції від t. Потрібно знайти похідну функції y = y(x), тобто .
Якщо функція x = x(t) на відрізку [T0, T1] має диференційовну обернену функцію t = j(x), тоді, враховуючи (1), будемо мати
y = y(t), t = j(x),
тобто y є складеною функцією аргументу x. За правилом диференціювання складеної функції дістаємо
,
де , тобто
. (2)
Виведена формула дозволяє знаходити похідну функції, заданої параметрично, не знаходячи безпосередньої залежності y від x.
Приклад. Знайти , якщо
x = R(t – sin t), y = R(1 – cos t).
Розв’язання. Нагадаємо, що це-рівняння циклоїди. Знаходимо та
:
= R(1 – cos t),
= Rsin t. Тепер
.
3. Рівняння дотичної і нормалі до кривої
Нехай рівняння y = f (x) є рівняння деякої кривої, яка в точці M0(x0, f (x0)) має дотичну, тобто функція y = f (x), диференційовна при
x = x0. Проведемо через точку M0(x0, f (x0)) кривої y = f (x) дотичну M0T.
Означення. Нормаллю(рис.1) до кривої y = f (x) називається пряма, яка проходить через точку дотику M0(x0, f (x0)) перпендикулярно до дотичної в цій точці (пряма M0R).
Рівняння дотичної шукаємо у вигляді:
y – y0 = k(x – x0),
де k = tg a – кутовий коефіцієнт прямої. Із геометричного змісту похідної відомо, що
tg a = f ¢(x0). Отже, рівняння дотичної до кривої y = f (x), проведеної в точці M0(x0, f (x0)), має вигляд
y – y0 = f ¢(x0)(x – x0), (3)
де y0 = f (x0).
Як відомо, кутові коефіцієнти взаємно перпендикулярних прямих зв’язані рівністю k1·k2 = – 1. Тому кутовий коефіцієнт нормалі до кривої, проведеної в точці M0(x0, f (x0)), дорівнює і рівняння нормалі має вигляд:
. (4)
Означення. Кутом a між двома кривими, що перетинаються в точці M0 (x0, y0), називається кут між дотичними до цих кривих у точці їх перетину. На рис. 2 це кут TM0T1 = q.
Цей кут можна знайти за формулою:
.
Приклад. Скласти рівняння дотичної і нормалі до кривої y = x3
в точці M0(1, 1).
Розв’язання. Рівняння дотичної має вигляд (3):
y – y0 = f ¢(x0)(x – x0),
де x0 = 1, y0 = 1. Маємо y¢ = (x3)¢ = 3x2.Тоді f ¢(x0) = f ¢(1) = 3. Отже, шукане рівняння дотичної:
y – 1 = 3(x – 1); 3x – y – 2 = 0.
Рівняння нормалі має вигляд (4)
,
тобто , або x + 3y – 4 = 0.
Приклад. Довести, що рівняння дотичної до еліпса у точці дотику M0(x0, y0) має вигляд
. (8)
Розв’язання. Рівнянням функція у(х) задана неявно. Знайдемо
як похідну неявно заданої функції. Дістанемо:
;
;
.
Підставимо в координати точки M0(x0, y0) і складемо рівняння дотичної за формулою (3)
.
Виконаємо очевидні перетворення:
.
Поділивши на a2b2, матимемо
.
Права частина останньої рівності дорівнює 1 тому, що точка M0(x0, y0) лежить на еліпсі (її координати задовольняють рівняння еліпса). Отже, формула (8) доведена.
Аналогічний вигляд мають рівняння дотичних до гіперболи та параболи у точці дотику M0(x0, y0). А саме:
гіпербола – дотична
;
парабола y2 = 2px – дотична yy0 = p(x + x0).
Приклад. Скласти рівняння дотичної та нормалі до лінії x = 2et, y = e-t при t0 = 0.
Розв’язання. Використаємо формули (6) та (7). Знаходимо координати точки дотику: x0 = 2e0 = 2, y0 = e0 = 1, тобто М0 (2, 1) – точка дотику. Далі знаходимо похідні ,
і обчислюємо їх при t = 0:
,
. Тепер, у відповідності з (6), (7), дістанемо шукане рівняння дотичної
, або x + 2y – 4 = 0,
і рівняння нормалі
, або 2x – y – 3 =0